Sól himalajska, jako najzdrowsza sól na świecie

sól himalajska czarna gruba

Sól najczęściej kojarzy Nam się z przyprawą kuchenną dodawaną do dań. Natomiast śnieżnobiałe kryształki w różnych regionach świata przybierają zupełnie inne barwy i ze względu na swoje właściwości, skład oraz smak coraz częściej zajmują miejsce tradycyjnej soli kuchennej.

Sól himalajska

sól himalajska czarna drobnaChociaż w polskiej kuchni nadal najczęściej spotykamy sól białą to w niektórych częściach świata możemy spotkać się z jej innymi odmianami. Jak sama nazwa wskazuje wydobywana jest w górskich pasmach Himalajów, przede wszystkim Pakistanu. Do jej głównych zalet należy fakt, iż jest to dużo zdrowszy i uznawany za najczystszy rodzaj soli. Najczęściej pojawiającymi się odmianami kryształków są te w kolorze różowym i czarnym. Różowa sól himalajska swoją różową barwę zawdzięcza zawartości tlenku żelaza. Natomiast czarna sól himalajska, w szczególności zawartości aktywnego węgla drzewnego. Takie sklepy jak FIT OR SWEET sól himalajska różowa jest dostępna do zakupu przez internet w niskich cenach.

Zastosowanie soli himalajskiej

Najpopularniejszym miejscem zastosowania soli, jak wiadomo jest kuchnia. Jednak różne odmiany soli himalajskiej coraz częściej zastępują tradycyjną sól kuchenną. Ale jej zdrowotne właściwości używane są również:

  • do kąpieli, by wykorzystać jej pozytywny wpływ na problemy skórne, a także właściwości detoksykujące
  • jako peeling regenerujący skórę i skutecznie usuwający martwy naskórek
  • mieszanka wody z solą himalajską działająca leczniczo na infekcje gardła i jamy ustnej
  • roztwór wody i soli jako środek do inhalacji, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych