Pieczywo bezglutenowe – kto powinien je spożywać?

pieczywo bezglutenowe

Nietolerancja glutenu wcale nie oznacza, że trzeba pożegnać się z pieczywem na zawsze. Bogata oferta pieczywa bezglutenowego sprawia, że zarówno osoby chorujące na celiakię, jak i zdrowe znajdą dla siebie odpowiedni produkt. Pieczywo bezglutenowe wypiekane jest z mąk, które nie zawierają składniki alergizującego. Uzupełnieniem jego smaku mogą być jednak liczne dodatki, w tym: nasiona słonecznika, sezam czarnuszka czy siemię lniane. Oprócz odpowiedników tradycyjnego chleba czy bułek, w wielu piekarniach i sklepach dostępne jest również pieczywo chrupkie bezglutenowe.

Pieczywo bezglutenowe – zdrowa alternatywa dla alergików i nie tylko

Bezglutenowe pieczywo produkowane jest dla osób chorujących na celiakię, osób uczulonych lub mających nadwrażliwość na gluten. Coraz częściej wybierają je również osoby zdrowe, które poszukują nowych smaków czy produktów. Metody wypiekania pieczywa, jak i starannie dobrane składniki sprawiają, że jest ono bezpieczne dla zdrowia i nie powoduje przykrych objawów ze strony układu pokarmowego. Jest jednocześnie smaczne i bogate w mikro- oraz makroskładniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym takie jak:

  • żelazo,
  • cynk,
  • witaminy A oraz E,
  • kwas foliowy. 

Pieczywo bezglutenowe – zasady wypieku

Aby pieczywo bezglutenowe było w pełni bezpieczne dla osób chorujących na celiakię, przygotowywane i wypiekane jest w specjalnych warunkach. Wydzielone pomieszczenie jest odizolowane od składników alergizujących, dzięki czemu produkty nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu. Dzięki temu są w pełni bezpieczne dla osób z alergią na gluten.