Miód słonecznikowy- jak działa?

miód słonecznikowy

Oczywiste jest to, że słonecznik jest piękną rośliną ozdobną, lecz to nie są jego jedyne atuty. Istnieje wiele odmian i niektóry z nich charakteryzują się wysoką zawartością właściwości odżywczych. Pestki czy ziarna można bez żadnych przeszkód spożywać na surowo albo dodawać do potraw. Nie możemy zapomnieć o pszczołach, gdyż jest to ich ulubiony przysmak, dzięki temu powstaje miód słonecznikowy. Miód jest szczególnie wykorzystywany w leczeniu oraz profilaktyce infekcji.

Słonecznik – wygląd

Słonecznik pod kątem wyglądu jest bardzo wyróżniającą się rośliną. Jego cechami szczególnymi jest wysokość, żółty kwiat, oraz zawsze jest usytuowany w kierunku słońca. Jest to spowodowane faktem, iż posiadają receptory, które wymagają ciągłego pobierania promieni słonecznych. W przybliżeniu słonecznik występuje w 70 odmianach, jednakże warto podkreślić, iż nie wszystkie mają zastosowanie lecznicze. Wiele z nich pełni jedynie zadanie ozdoby na ogródku. Aby słoneczniki dobrze się rozwijały i rosły powinno się je umieszczać w miejscach, gdzie nie występują podmuchy wiatru. 

miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy – skład

Jeżeli przyjrzymy się dokładnie, co zawiera miód słonecznikowy, to możemy być mile zaskoczeni. Jego skład to szereg związków o działaniu terapeutycznym są to m.in.:

  • witaminy,
  • fitosterole,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • oraz rozmaite mikroelementy ważne dla naszego organizmu.

Możemy zaliczyć go do grona miodów nektarowych, które często się stosuje, aby poprawić swoje ogólne samopoczucie czy kondycję. Produkcja miodu odbywa się, kiedy kwiaty dojrzeją i można zebrać z nich nektar. Gotowy produkt do zastosowania można uzyskać po rozmaitych procesach biochemicznych. Niestety dostępność tego typu miodu jest dość ograniczona podobnie jak wszystkich pszczelich wyrobów.