Legenda Da Hong Pao

da-hong-pao_wynik

Dla wielbiciela herbat, dobra herbata jest na wagę złota. Można rozprawiać o niej całymi godzinami wychwalając smak i aromat. Uprawa herbaty możliwa jest w specyficznych warunkach klimatycznych, jednym z takich miejsc są Chiny, gdzie ma ona bardzo długą tradycję. Wielu koneserów uważa, że chińskie herbaty są najlepsze, każda z nich ma inne właściwości w zależności od miejsca, w którym rośnie. Herbaty mają też swoje legendy.

Legenda Wielkiej Czerwonej Sukni

Legenda jednej z herbat mówi o tym, jak pewien cesarz z dynastii Ming otrzymał od wędrownego mnicha herbaciane liście dla swej chorej matki.Kobieta po wypiciu naparu wyzdrowiała, a syn podarował czerwoną szatę mnichowi, stąd nazwa Da Hong Pao– jednego z najcenniejszych chińskich gatunków. Herbata ta należy do oolongów, poddana jest 40-50 % fermentacji, a charakteryzuje się lekko dymnym smakiem, przechodzącym w owocowe nuty, bogactwo jej walorów smakowych ujawnia się w kolejnych parzeniach, natomiast samo parzenie powinno odbywać się w temperaturze 95 stopni.

Gdzie kupić Dà Hóng Páo?

Jest to niezwykle cenna herbata, kilka krzewów jej pierwotnej odmiany obecnie znajduje się pod ścisłą ochroną. Udało się jednak wyhodować z ich sadzonek nowe krzewy, które pozwalają cieszyć się nam smakiem tej niezwykłej odmiany. Nabędziemy ją w herbaciarniach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto jej spróbować, by przekonać się jak smakuje legenda.