Kawa ziarnista czy rozpuszczalna?

kawa w ziarniach

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Jej właściwości znane są pod każdą szerokością geograficzną – doskonale pobudza organizm, działa odchudzająco a także opóźnia procesy starzenia się komórek organizmu. Jaki rodzaj kawy jest najlepszy?

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna ma przynajmniej tylu samo zwolenników co przeciwników. Jej miłośnicy wyliczają liczne zalety. Należą do nich między innymi szybki proces przygotowywania napoju. Kawę wystarczy wsypać do kubka i zalać ciepłą wodą i napój jest gotowy – nie wymaga procesu parzenia. Można ją pić na kilka sposobów – samą, z mlekiem oraz cukrem, na gorąco czy też na zimno. Ma dosyć łagodny smak, co odpowiada zwłaszcza wrażliwym osobom.

Kawa ziarnista – intensywność smaku i aromatu

Zwolennicy kawy ziarnistej są zdania, że tylko kawa w ziarnach to prawdziwa kawa, a rozpuszczalna to daleki krewny nie godzien tego miana. Kawa parzona swój wyjątkowy aromat zawdzięcza świeżo mielonym ziarnom z których przygotowuje się napój. Kawa parzona może być podawana w kilku wersjach. Latte – to kawa ziarnista podawana z mlekiem. Z kolei silne espresso najbardziej polecane na początek dnia, to kawa ziarna której po zmieleniu zostały zalane niewielką ilością gorącej wody. Latte macchiato to kawa składająca się z trzech warstw – kawy, mleka oraz przepysznej, lekkiej kawy.

Kawa rozpuszczalna czy ziarnista – co wybrać?

Wybór rodzaju kawy zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji. Niezmiernie trudno jest przekonać miłośnika kawy parzonej do tego by zaczął pić jej rozpuszczalny odpowiednik. Zmiany smaku w drugą stronę spotyka się o wiele częściej. Wszyscy amatorzy kawy są zgodni co do jednej kwestii – jest to przepyszny napój bez którego nie wyobrażają sobie oni dnia – szeroki wybór kaw i akcesoriów można znaleźć na stronie sklepu www.swiezopalona.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *