Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe – 5 ważnych powodów

Płatki tworzone z drożdży są produktem wartościowym, co wynika z ich składu obfitującego w białko, błonnik pokarmowy oraz liczne minerały i witaminy (główne z grupy B). Oto kilka konkretnych powodów, dla których warto je jeść i robić to nawet codziennie.

1 – naturalny lek na trądzik

Płatki drożdżowe zawierają różne substancje potrafiące zadbać o stan skóry, jednakże w kontekście leczenia trądziku najważniejsza spośród nich jest niacyna. Witamina PP, bo tak też się ją nazywa, często przepisywana jest pacjentom przez samych dermatologów. Już 20-gramowa porcja płatków zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten związek.

2 – wolniejsze starzenie się skóry

Starości nikt nie jest w stanie uniknąć, ale można sprawić, by dochodziło do niej wolniej. W składzie płatków przewijają się dwie bardzo ważne substancje – kwas proteinowy oraz biotyna. Obie z nich potrafią wręcz hamować pierwsze objawy starzenia się skóry.

3 – ochrona przeciwmiażdżycowa

W płatkach drożdżowych występuje bardzo specjalistyczna i mało komu znana odmiana błonnika – beta 1,3 glukany. Związek ten wspiera organizm w momencie osłabienia jego odporności, ale jeszcze bardziej znany jest z tego, że potrafi zmniejszać poziom LDL (złego cholesterolu) we krwi i w ten sposób chronić przed rozwinięciem się miażdżycy, która jest poważną chorobą zagrażającą życiu.

4 – wzmocnienie kości

To wciąż nie wszystko. Substancje wypełniające płatki z drożdży zadbają i o skórę, i o układ sercowo-naczyniowy, i o… układ kostny. Z uwagi na to, że w ich 100 gramach występuje aż 2080 mg fosforu i 240 mg wapnia mogą one wyraźnie wzmocnić kości, by te stały się mocniejsze i silniejsze, a dzięki temu były też mniej podatne na złamania czy jakiekolwiek inne urazy.

5 – przyspieszenie przemiany materii

Na sam koniec ważna informacja dla tych, którzy chcą się odchudzać. Płatki drożdżowe z planteon.pl to odchudzanie mogą bowiem przyspieszyć i ułatwić. Są one fantastycznym źródłem błonnika, który pomaga zaspokajać apetyt, obniża poziom cukru we krwi i napędza metabolizm.