Dla kogo zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, które pochodzą z Prowansji – regionu mieszczącego się w południowej Francji. Jest to mieszanka, która sprawdzi się zarówno do wzbogacenia smaku mięs, jak i ryb, jogurtów, sosów czy past. Dodana do tłustych dań zapobiega niestrawnościom.

Co zawierają zioła prowansalskie?

W skład mieszanki wchodzi pięć ziół: bazylia, oregano, cząber, tymianek oraz rozmaryn. Niekiedy dodaje się tam również miętę, lawendę czy szałwię.

Zioła zawarte w mieszance posiadają szereg właściwości prozdrowotnych. Są polecane do doprawiania dań tłustych oraz ciężkostrawnych, bowiem wspomagają trawienie. Dodatkowo działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, a także przeciwbiegunkowo i rozkurczowo.

Duża zawartość tymianku sprawia, że dodatek ziół prowansalskich w daniu może poprawić przemianę materii, a także wspomóc prawidłowe funkcjonowanie jelit, wątroby oraz żołądka.

Zamiast soli – zioła z Prowansji

Mieszanka ziół prowansalskich (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/ziola-prowansalskie) jest szczególnie polecana osobom z problemami z ciśnieniem lub po prostu chcącym ograniczyć spożywanie soli w diecie, bowiem idealnie wzbogacają smak dań tak, że brak soli nie jest wyczuwalny.

Zioła prowansalskie są również polecane osobom z problemami trawiennymi, gdyż ich dodatek wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i tym samym zapobiega niestrawnościom.

Zioła te mogą być stosowane między innymi jako dodatek do dań mięsnych, poprawiający strawność, a także do zup, sosów (na przykład pomidorowego), tłustych ryb czy jako dodatek do twarogu.