Dawny rarytas i obecny spalacz tłuszczu

Czerwone herbaty nie tylko wspomagają proces odchudzania, ale także obniżają poziom cholesterolu i chronią nasze zęby przed próchnicą. Chińczycy nazywają je smoczymi herbatami, a ponadto okazuje się, że dawniej herbata ta była powszechna wśród Polaków, którzy raczyli się nią wręcz codziennie. Jakie właściwości prozdrowotne posiada pachnąca nieco ziemią czerwona herbata?
Właściwości czerwonej herbaty
Jako, że w czerwonej herbacie procesy fermentacyjne zachodzą krócej niż w czarnej, to znajdziemy w niej większą ilość enzymów i polifenoli mających właściwości odchudzające. Polifenole bowiem ułatwiają trawienie i przyśpieszają procesy zamiany tłuszczu w energię, obniżając przy tym poziom cholesterolu. Dodatkowo czerwona herbata zwiera związki mineralne, mikroelementy i kofeinę. Wszystkie te substancje wpływają korzystnie na poprawę pamięci, regulację ciśnienia krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych i przeciwdziałanie obrzękom.
Jakie mamy gatunki czerwonej herabty?
Obecnie do wyboru mamy kilka odmian czerwonej herbaty. Odmiana Puszong jest herbatą podfermentowaną, gdzie proces fermentacji jest bardzo krótki. Odmiana ta wykorzystywana jest do produkcji herbat jaśminowych. Z kolei odmiana Pu-erh znana jest ze swoich właściwości przyśpieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Oprócz fermentacji wymaga także dojrzewania we właściwych warunkach. Dostępne są także czerwone herbaty Oolong, którą raczyli się właśnie dawnej Polacy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *