Cukier z agawy – naturalna słodycz

cukier z agawy

Cukier z agawy jest to popularna alternatywa dla syropu wytwarzanego z tej rośliny oraz zwyczajnego cukru. Jest on niezwykle słodki, dzięki czemu trzeba używać dużych jego ilości. Jaki wpływ na ludzki organizm wywiera ten rodzaj cukru?  Jak wykorzystać go kuchni?

Właściwości prozdrowotne cukru z agawy

Agawa to roślina występująca naturalnie na obszarze obu Ameryk, a niektóre jej gatunki z powiedzeniem w Europie i innych kontynentach. Cukier z tego sukulenta pozyskuje się sposobami tradycyjnymi, bez stosowania środków chemicznych. Przybiera on formę drobnych kryształków i charakteryzuje się on wysokim poziomem słodyczy i smakiem przypominającym miód. Jego wartości odżywcze w 100 g prezentują się następująco:

  • wartość energetyczna – 380 kcal
  • tłuszcz – 0
  • węglowodany – 98 g
  • białko – 0 g
  • błonnik – 6 g
  • sól – 0,06 g

Cukier z agawy link ma niski indeks glikemiczny, a węglowodany w nim zawarte to głównie fruktoza. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a w jego skład wchodzi inulina, która korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Jest to dobry wybór dla osób niestroniących od słodkości, a zarazem dbających o zdrową i nienaganną sylwetkę. Warto pamiętać, że cukier pozyskiwany z agawy, podobnie jak inne należy stosować z umiarem.

cukier z agawy

Jakie zastosowanie ma cukier z agawy?

Omawiany w artykule cukier może stanowić zdrowy, słodki dodatek do kawy lub herbaty. Można go także rozpuścić w zimnych napojach, jogurcie lub musli. Stosuje się go jako alternatywę dla cukru pudru do posypania na przykład: naleśników, racuchów, gofrów lub ciastek. Cukier z agawy może też podkreślić smak zdrowej sałatki owocowej, a nawet omletu i innych potraw.